Jak na to, 24. 5. 2023

Foto: Shutterstock

S teplým počasím nastává i tolik oblíbená doba grilování. Jeho kouzlo je nejenom v chuti pokrmů, ale také možnosti strávit příjemné chvilky na čerstvém vzduchu, ať už s rodinou nebo přáteli. Aby byl požitek maximální, je důležité vybrat správný typ grilu a také nezbytné doplňky. Jak si s tím poradit a uspořádat hostinu, na kterou budou všichni rádi vzpomínat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nabídka produktů pro grilování je tak široká, že se v ní laik během chvilky zcela ztratí. Na trhu se setkáte s plynovými grily, grily na dřevěné uhlí, zahradními krby, ohništi a rozmanitým seznamem doplňků pro přípravu jídla i následné čištění grilů. S výběrem pomůže, pokud si hned na začátku ujasníte klíčové parametry, například kde budete grilovat, pro kolik osob, kolik času chcete trávit grilováním a následným úklidem nebo zda trváte na přítomnosti kouřového aromatu v jídle. Alespoň základní znalosti o jednotlivých typech grilů učiní výběr o to snazší.

Na uhlí, plynový, nebo elektrický?

Nestárnoucí klasikou, která má velkou řadu fanoušků a se kterou se setkal snad každý, jsou grily na dřevěné uhlí nebo brikety. Jedině s nimi lze dosáhnout tolik oblíbeného kouřového aroma, které nenahraní žádné dochucovadlo. Zároveň vykouzlí vřelou atmosféru skutečného ohně. Jídla na nich připravíte rychle a na výběr máte jak rychlejší přímý, tak pozvolnější nepřímý způsob grilování.  V porovnání s ostatními typy grilů jsou levnější a méně rozměrnou variantou, což umožňuje jejich snadnou manipulaci. Údržba je se správnými pomocníky nenáročná a rychlá, je ale potřeba počítat s pracnějším čistěním od popelu.

Jestliže neplánujete grilovat příliš mnoho jídla a spíše jen občasně, alternativou klasického grilu na uhlí jsou kovová ohniště. Vkusně doplní zahradu, snadno je přenesete, ale hlavně vykouzlí útulné prostředí a teplo během chladnějších večerů. Jelikož jsou vybaveny grilovacími rošty nebo je lze dokoupit, snadno na nich připravíte i chutnou večeři,“ radí Alena Križánková ze společnosti nabízející vše pro dům, dílnu i zahradu.

Party s přáteli, nedělní grilování s rodinou, nejrůznější oslavy. Pokud se chystáte pořádat akce se spoustou jídla a pro více lidí, nejlepším pomocníkem pro vás bude plynový gril. Snadno se ovládají otočením tlačítek a oproti grilům na uhlí poskytují kontrolu nad výškou plamene a teplotou ohřevu, grilování s nimi proto zvládne i úplný začátečník. Výhodou je také to, že se nemusíte starat o uhlí či brikety. Grilovat je možné tak dlouho, dokud je v láhvi dostatek plynu.

Velkou předností plynových grilů je rychlé rozehřátí, proto si s nimi lze dopřát grilovanou večeři i během pracovních dní. Nevytvářejí kouř ani popel a díky odnímatelným částem je jejich úklid hotový během pár okamžiků. Gurmány a nadšené kuchaře potěší možnost dokoupit nejrůznější nástavce, například litinovou WOK pánev pro přípravu asijských pokrmů, pizza kámen nebo pánev na paellu,“ říká Alena Križánková. Plynové grily bývají rozměrnější, což přináší maximální stabilitu, ale také horší manipulaci nebo přemístění, proto jsou některé z nich opatřeny kolečky. V případě, že se rozhodnete gril nechávat častěji venku, je lepší jej zakrývat ochranným obalem.

Jestliže žijete ve městě a chcete si na balkoně nebo terase udělat radost grilovanou večeří, ideální variantou je elektrický gril, a to hned z několika důvodů. Jejich spuštění je rychlé a zároveň nevytvářejí kouř, sousedy tedy nijak neobtěžujete. Elektrické grilování také představuje zdravější způsob přípravy jídla, protože nedochází k odkapávání tuku do ohně. Praktické příslušenství jako jsou otočné rožně nebo grilovací desky k němu pořídíte stejně snadno, jako k ostatním typům grilů.

Přímé versus nepřímé grilování

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla. Té lze dostáhnout pouze přímým grilováním na otevřených grilech nebo ohništích, kdy se maso opéká na roštu v blízkosti žhavého uhlí nebo plynového hořáku. Surovina je po celou dobu přípravy vystavena vysokým teplotám, díky nimž jídlo získá klasickou chuť a zároveň je hotové do 20 minut.

Tvoří se na něm také typická krusta a rošt zanechá na jídle mřížku. Pozor je ovšem potřeba dát na odkapávající tuk a jídlo také pravidelně obracet.

Během nepřímého grilování je maso naopak položeno na chladné straně grilu a není v bezprostředním kontaktu s hořícím uhlím nebo plynem z hořáků. Tato varianta umožňuje šetrnější a zdravější způsob přípravy jídla, který ale trvá déle. Součástí grilů s nepřímým grilováním je poklop, který je pro maximálně efektivní způsob přípravy jídla nutné využívat,“ doplňuje Alena Križánková.

A co dál?

Ke grilování neodmyslitelně patří i praktické doplňky, díky kterým bude příprava jídla nejenom snadnější a rychlejší, ale také radostnější. Aby se vám s jídlem dobře manipulovalo, neměla by vám mezi pomocníky chybět obracečka, kleště, grilovací jehly, grilovací nůž nebo odkládací prvky v podobě prkének.

Nezbytností při podávání masa jsou steakové příbory, které vašim hostům maximálně usnadní porcování, navíc jsou často vyrobeny v pěkném designovém provedení. Pro stolování můžete zvolit klasický set nádobí, pokud si ale chcete usnadnit následný úklid, vsaďte spíše na jednorázovou papírovou alternativu.

Při nákupu nezapomeňte také na ubrousky, které budou vaši hosté rozhodně vyžadovat.

Zdroj: Alena Križánková / Bauhaus

Štítky: grilování

Autor článku: Tomáš Pekař