Také patříte mezi ty, kteří týden co týden nadšeně vyrážejí a nemohou se dočkat lokálních biopotravin? Pokud ano, určitě vám přijde vhod náš malý průvodce nákupem na trhu, který poradí, na jaké potraviny se zaměřit i jak poznat spolehlivého hospodáře, a vyzrát tak na případné nástrahy obchodníků.
Je to opravdu bio?
Nejjednodušší způsob, jak zjistíte, že nakupujete kvalitní biopotraviny, je zaměřit se na certifikát, kterým by se měl prodávající vždy prokázat. Uděluje ho jedna ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Jedině ten spolehlivě prokáže, že se skutečně jedná o produkty ekologického zemědělství.
Pakliže certifikát prodejce nemá, nelze se spolehnout na to, že jsou jeho produkty v bio kvalitě. V tomto případě byste se ale neměli bát důkladně zeptat na doplňující otázky, abyste přesně věděli, odkud suroviny pochází, kde a jak hospodaří a zda je vše, co prodává, skutečně z jeho farmy.
Pěkně pomalu
Poznejte farmáře blíže a neomezujte se na jednu či dvě otázky. Důvěra je základem úspěšného nákupu. Navíc svým doptáváním jasně uvidíte, zda potraviny, které prodává, skutečně také pěstuje nebo se jedná jen o překupníka. Nemusíte dělat unáhlené nákupy, v klidu si poznamenejte, který prodejce vás zaujal, a zjistěte si o něm doma něco navíc třeba na jeho webových stránkách.
Můžete tak například zjistit, zda byly plodiny skutečně vypěstovány v souladu s ekologickým hospodařením, bez chemie a postřiků. Při nákupu dejte ale také na svou intuici a soustřeďte se na prodávajícího. Působí na vás důvěryhodně? Vypadá jako člověk, který pracuje každý den venku na svém poli?
Odkud pochází?
Farmářské trhy by měly být místem, kde nakoupíte lokální, a především kvalitní potraviny. Trhy propojují spotřebitele, farmáře a výrobce, a proto si dejte pozor na překupníky, kteří o svých produktech zdaleka nic nevědí. Vyvarujte se koupě především tehdy, nedohledáte-li o prodávajícím ani základní informace. Podporujte i ty nejmenší rodinné farmy a výrobce.
Dokonalost není na místě
Rajčata v květnu? Zpozorněte a dejte přednost spíše sezónním produktům. Také se namísto zeleniny a ovoce perfektních a bezchybných tvarů s lesklým povrchem zaměřte na ty, které mají drobné nedostatky či různé tvary – to je totiž dobré znamení, že pocházejí z lokálních, často ekologických farem!
Zdroj: TZ Bio