Domov, 7. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Už jen představa transportu autem vám způsobuje hotová muka? Nebojte, závratím se dá snadno předejít. Třeba pomocí akupresurního náramku, zázvorových žvýkaček nebo lékořicového čaje. Čemu dáte přednost?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Cestovní nevolnost neboli kinetóza je problém, se kterým bojuje mnoho lidí. Ani váš žaludek není tak docela v klidu, když sednete do auta, autobusu nebo vlaku? Děje se to proto, že takzvané rovnovážné ústrojí, jež je součástí středního ucha, odporuje vizuálním vjemům. Zjednodušeně řečeno, v průběhu jízdy do mozku přicházejí dvě naprosto protichůdné informace. Zatímco oči vidí stále stejnou věc, kupříkladu zadní sedadlo řidiče, celé tělo je vlastně v pohybu, což dráždí nervový systém.

Výsledkem takové neshody pak mohou být závratě, bolesti hlavy a pocity na zvracení, kvůli nimž mívají citlivější jedinci raději vždy v pohotovosti igelitový pytlík. Jak se bez téhle „povinné výbavy“ obejít? Vyzkoušet můžete tahle opatření.

Zázvor jako spolehlivý parťák na cesty

Zázvorový kořen má dobrou pověst nejen mezi lidovými léčiteli, ale i odborníky, kteří jeho schopnostem zasvětili mnoho studií. Díky nim se zjistilo třeba to, že medikament štiplavé chuti působí proti chřipce a nachlazení, normalizuje krevní tlak a ulevuje od příznaků alergií. Zároveň příznivě ovlivňuje paměť, učení a kreativitu, přičemž mírní artritické bolesti.

Vsadit na něj ale mohou i tací, pro které jsou dopravní prostředky učiněnou noční můrou. Potvrzují to závěry amerického výzkumu publikované v magazínu Nutrition Journal. Ty sdělují, že zázvor díky obsahu antioxidační složky zvané gingerol mírní nevolnost a potlačuje zvracení. A že ho musíte žvýkat jen tak? Ne, pokud vyloženě nechcete. Dopřát si ho lze prostřednictvím žvýkaček, limonády nebo třeba lízátka.

Pořiďte si náramek. Ten akupresurní

Ještě nikdy jste o této pomůcce neslyšeli? Akupresurní náramek funguje na bázi čínské medicíny. Stimuluje bod P6, jenž se nachází kousek pod dlaní. Stačí ho jen nasadit na zápěstí, úleva od žaludečního nepohodlí se dostaví v řádu několika minut. Pokud se obáváte vysokých pořizovacích nákladů, hoďte je za hlavu. Investice do zmíněné funkční ozdoby rozhodně není likvidační. Tuhle parádu seženete v lékárně nebo na internetu za necelé dvě stovky!

Záchranné lano hodí i lékořice

Václav Neckář se ve své písni zpívá o tom, že lékořicí léčí lásku, vy s pomocí této bylinky vyzrajete nad kinetózou. Voňavý zázrak totiž situaci v rozbouřených útrobách napraví „natotata“! Proč si tedy před cestou nepřipravit lékořicový čaj? Sluší se dodat, že jmenovaná medicína zabojuje také proti zánětům, posílí obranyschopnost a dodá energii, což přijde vhod nejen na cestách.

Další info: 21 Motion Sickness Remedies to Ease Nausea, Vomiting, and More; 10 Tips to Beat Motion Sickness

Autor článku: Petra Chmelová