Ze zjištění organizace Pesticide Action Network Europe, která analyzovala data Evropské agentury pro bezpečnost potravin, jednoznačně vyplývá, že jsme při nákupu ovoce a zeleniny vystaveni vlivu 30 druhů pesticidů. Podle zástupců zmíněné agentury jsou jejich největší stopy na hlávkovém salátu, rajčatech, celeru, okurkách, bramborách, paprikách, hroznovém víně, jablkách a pórku. Jakým způsobem tyhle látky utočí na zdraví náš všech?
Nadváha nebo neplodnost?
Pesticidy jsou přípravky primárně určené k tlumení chorob rostlin, hubení plevelů a likvidaci živočišných škůdců. Zjednodušeně by se tedy dalo říct, že jejich hlavním úkolem je ochrana pěstované úrody i veškerých skladových zásob. Potíž však představuje jejich chemické složení, jež má dle názoru expertů hodně negativní důsledky.
Studie vypracovaná v roce 2016 společně vědci z belgického Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek a řecké National and Kapodistrian University of Athens naznačuje, že pesticidy, které prostřednictvím ovoce a zeleniny konzumujeme, zasahují do procesu trávení a znesnadňují metabolické funkce, čímž způsobují nadváhu. Dále také oslabují imunitní systém a snižují schopnost reprodukce. Stále častěji se také dávají do souvislosti s Parkinsonovou chorobou, hormonální nerovnováhou a poruchami nervové soustavy.
Čím je z kupovaných plodů odstranit a nejít těmto rizikům naproti?
Soda s octem jako vítaní pomocníci
Podle americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry je použití jedlé sody nejlepší metodou, jak se pesticidů zbavit. Odborníci, kteří ji provedli, doporučují namáčet ovoce i zeleninu v roztoku sody a vody alespoň 15 minut, poté všechny kousky ještě opláchnout pod proudem vody.
Nemáte-li po ruce hydrogenuhličitan sodný, můžete vzít za vděk roztokem octovým, který se prý také nemine účinkem. Takže strategie je jasná. V sázce je až příliš mnoho a očistu bychom rozhodně neměli podceňovat!
Zdroje: An Easy Way to Remove Pesticides; How to Wash Vegetables and Fruits to Remove Pesticides