Domov, 21. 11. 2023

Foto: Shutterstock

Nastěhovali jste se do bytu ve vysněné lokalitě, je vám v něm útulně, ale jediný problém je jeho velikost? Možná se vám podařilo do bytu vměstnat všechno potřebné, ale máte pocit, že se v něm cítíte trochu stísněně? Jak prostor opticky zvětšit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Světlé stěny

Bílá nebo béžová stěna dokáže s prostorem doslova zázraky. Světlo má totiž mnohem větší šanci se odrážet a rozprostřít, díky čemuž pak místnost vypadá mnohem větší. Podobně zafungují i světlé odstíny modré nebo zelené, rozhodně se ale vyhněte tmavým barvám a výrazným vzorům.

Stěny i podloha ve stejném tónu

Tento trik dokáže vytvořit krásný jednolitý celek, který vizuálně otevře prostor. Stěny i podlaha se slijí v jednu plochu a pokoj bude působit větším dojmem. Rozdělit prostor můžete menšími barevnými koberečky, velké výrazné plochy ho naopak opticky zmenší.

Síla zrcadel

Reflexní plochy vnesou světlo (a vytvoří iluzi většího prostoru) do každé místnosti. Zkuste místo obrazů pověsit na stěny menší zrcadla, dvířka skříní zvolte taky se zrcadlovou úpravou a vyhýbat se nemusíte ani zrcadlovému nábytku. Takové noční stolky nebo komoda vypadají efektně a ještě přispějí ke zvětšení místnosti.

Přidejte osvětlení

Čím světlejší místnost, tím prostorněji působí. Nainstalujte si více stropních světel a některá z nich namiřte na zrcadla. Tím se světlo odrazí a prostor tím dostane vizuální hloubku.

Multifunkční nábytek

Pořizujete si konferenční stolek? Vyberte takový, který má zásuvky. Kupujete novou sedačku? Sáhněte po rozkládací verzi, která má úložný prostor. V menších bytech se bude každý prostor navíc hodit.

Využijte prostor naplno

Sháníte knihovnu? Využijte prostor až po strop a pořiďte si vysokou knihovnu. Na horní poličky vždycky můžete uklidit věci, které tolik nepoužíváte. Vyzkoušejte i trik se záclonami – pokud je umístíte až ke stropu, prostor získá dlouhou vertikální linii a stěny budou působit vyšším dojmem.

Bydlíte v malém bytě? Jaké triky používáte pro zvětšení prostoru?

Zdroje: 11 Easy Ways to Make a Small Room Look Bigger; 19 Foolproof Ways To Make A Small Space Feel So Much Bigger

Štítky: interiér

Autor článku: Petra Chmelová