Jak na to, 23. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Chladné počasí, nekonečné plískanice, sluníčka pomálu... Zdá se, že nás zima už opravdu dostihla. A s ní ovšem často i nepříjemné nachlazení nebo nepříliš veselá nálada. Naštěstí nás příroda vybavila účinnými pomocníky!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nenechte se ovlivnit deštivým počasím, sněhem a krátkými dny. Zima znamená i příjemné procházky či obhlídky vánočních trhů a ještě lepší návraty domů, kde si uvaříte něco sezonního, co vás zahřeje. Zkuste těchto 5 surovin, které jsou chutné, barevné a nabité vitaminy.

Červená je dobrá…

Červená řepa

V antické době se řepa používala hlavně jako lék a není divu – vitaminy je totiž přímo nabitá. Při nachlazení oceníte hlavně vitamin C, a pokud byla řepa sklizená na podzim, bude ho mít až dvojnásobné množství. U řepy totiž platí, že čím déle je v zemi, tím více vitaminů obsahuje. Bohatá je také na vitamin B, který příznivě působí na nervovou soustavu ale také pěkné nehty a vlasy, které dostanou v chladném počasí zabrat. Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy.

Vedle řepy červené můžete narazit také na řepu žlutou, která má jemnější chuť, nebo řepu chioggiu. Po rozkrojení vás čeká krásná podívaná, jelikož má sytě růžovou nebo žlutou barvu s bílými kruhy. Hodit se bude hlavně do salátů, kde vynikne její nevšední vzhled.

Dýně umí překvapit

Dýně

Čím dál tím oblíbenější dýně nemůže chybět. Její hlavní předností je, že se dá zpracovat nejenom do hlavních jídel a polévek, ale jsou z ní i výborné dezerty, koláče, buchty a další sladké dobroty. Vybrat si můžete hned z několik odrůd, které naleznete v každém obchodě. Zatímco špagetová dýně se bude hodit spíš do pyré nebo slaných jídel, muškátovou, máslovou nebo Hokaido dýni můžete použít i do sladkých. Výhodou je, že pokud není porušená, dlouho vám vydrží. Obecně ale platí, že je dobré ji zpracovat do 2–3 měsíců.

Dýně je bohatá na vitaminy a minerální látky, obsaženy v ní jsou především vápník, hořčík, fosfor, draslík, beta-karoten a vitaminy A, B, C. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích. Je vhodná jako součást jídelníčku při redukční dietě, jelikož má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny.

Léčivý zázvor

Zázvor

Asi většina z nás si nedokáže představit podzim a zimu bez zázvoru s citronem a medem. Často je to první surovina, po které sáhneme, když jsme nachlazení, a to hlavně pro jeho antibakteriální účinky. Stejně spolehlivě pomůže i při žaludečních potížích, jelikož zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje prostředí žaludku.

Svou typickou vůni má díky zázvorovým silicím, štiplavou chuť pak po gingerolu. Ze zázvoru se zpracovává oddenek, který se dá použít čerstvý i sušený jako koření. Použít jej můžete v receptech indické či asijské kuchyně, nebo do různých moučníků. Je také obsažen v perníkovém koření.

Exotické topinambury

Topinambur

Židovské brambory, jeruzalémské artyčoky nebo topinambur. To vše jsou různé názvy pro tento druh slunečnice, jejíž jedlou částí jsou hlízy, které jsou křehké a jejich slupka je zbarvená od bílé přes žlutou až do červena. Díky tenké slupce je nemusíte lupat, pouze je dobře omyjte a uvařte jako brambory. Ve Francii je vyhlášenou pochoutkou topinamburová polévka, která se nezahušťuje a nechá se tak vyniknout typická oříšková chuť.

Oproti bramborům obsahují méně škrobu a sacharid inulin, díky němuž je mohou konzumovat i diabetici, a který snižuje cholesterol a krevní cukr. Topinambury jsou cenným zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a zinek. Z vitaminů stojí za zmínku vitamin A, D, B, nebo provitamin A. Vysoký obsah vlákniny, esenciálních aminokyselin, kyseliny jablečné, citronové a jantarové, přináší další benefity pro zdraví.

Pravá chuť Vánoc

Kaštany

Pokud si letos v zimě dáte kaštany, nejenže si skvěle pochutnáte, ale také si tím zlepšíte náladu. Obsahují vitamin B a další látky, které pomáhají předcházet ztrátě paměti a působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Jejich velkou předností je to, že čistí játra. Dále jsou kaštany bohaté zejména na vitaminy A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici.

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nemusíte ale spoléhat jen na tradiční pečené kaštany. Výtečné je také kaštanové pyré nebo pyré z jablek a kaštanů či jiné dezerty. Skvěle se hodí k masu, nebo jestli máte rádi nádivku, zkuste do ní přidat kaštany.

Zdroj: TZ Titbit.cz

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock