Usnadněte si, 31. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Mikrovlnná trouba má své zaryté obhájce i odpůrce. Tyto dva tábory se nikdy neshodnou. Snad jen v tom, že spolu nesouhlasí. Ponechme nyní stranou argumenty obou skupin a zaměřme se na to, k čemu se majitelům mikrovlnky může toto zařízení hodit. Tedy kromě ohřevu či přípravy jídla.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odlepí známku

Máte-li doma nadšeného sběratele známek, pak vězte, že z obálky můžete jeho „poklad“ odlepovat velmi snadno – stačí na známku kápnout malinko vody a dát na 10 až 15 vteřin do mikrovlnky.

Vydezinfikuje houbičky

Houbička na mytí nádobí v sobě skrývá spoustu překvapení, včetně takových, jako je nebezpečná E. coli nebo salmonela. Zkrátka s její pomocí můžete kontaminovat předměty i potraviny a skončit s velmi nepříjemnými zdravotními potížemi. Mikrovlnka dokáže zlikvidovat přes 99 % mikrobů v houbičce. Využijte toho! Lehce houbičku namočte a na chvíli (ne déle než 60 vteřin) ji nechejte „projet“ v mikrovlnce.

Pomůže k úlevě od bolesti svalů

Bolí vás po náročném dni svaly? Pak si dopřejte hřejivý obklad. Vezměte starou ponožku, naplňte ji rýží a ohřejte v mikrovlnce. Přiložte na postižené místo a je po bolesti (samozřejmě musíte dát pozor, abyste rýži nezahřáli příliš).

Oloupe česnek

Občas dokáže loupání česneku pěkně pozlobit, zvláště když je slupka na něm přischlá. Pomozte si tím, že jej na 15 vteřin hodíte do mikrovlnky. Loupání půjde skoro samo.

„Vyšťaví“ citrusy

Pokud jste si domů přinesli sušší citron nebo pomeranč a potřebujete z něho dostat co nejvíce šťávy, dejte plod na 10 až 15 vteřin do mikrovlnky. Dostanete z něho i tu poslední kapku džusu.

Připraví půdu pro rostlinky

Ještě než na jaře zasadíte do květináčů semínka, sterilizujte starou hlínu v mikrovlnce. Podle Coloradské univerzity stačí přibližně 90 vteřin ohřevu na kilogram půdy.

Autorský článek

Další info: 20 Uses for Microwave That Will Surprise You For Sure; 50 Uses For A Microwave – That You Would Never Guess

Autor článku: Bára Tomášková