Mléčné pochoutky vyráběné z ovčího mléka vynikají svou výraznou chutí a vůní. Ovčí mléko je bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Je trochu tučnější, ale jak se říká – tuk je nositelem chuti. Jsou velice populární, i u nás seženete hned několik známých druhů, jako je například feta, klasická bryzna, parenica nebo oštiepok.
Nakládaný i čerstvý
Ovčí sýry se skvěle hodí v kombinaci se slanými pochoutkami, jako jsou například záviny nebo oblíbené koláče tzv. quiche. Díky svému typickému aroma a výrazné chuti budou skvělým společníkem i do jarních salátů. Pokud holdujete nakládaným sýrům, budou rovněž skvělou volbou.
Slaný koláč s ovčím sýrem
Na těsto:
- 300 g bio hladké špaldové mouky
- 2 ks bio vejce
- 120 g změklého bio másla
- 50 g třtinového cukru v bio kvalitě
- lžička bio octu
- špetka soli
Náplň:
- 200 g bio ovčího sýru podle chuti
- 80 g špenátu v bio kvalitě
- 4 ks bio vejce
- 1 ks větší bio cibule
- 300 ml bio smetany
Do mísy dejte špaldovou mouku a cukr, vše dobře promíchejte. Poté přidejte máslo, vajíčko, ocet a špetku soli. Ze vzniklé směsi vypracujte těsto, které musí být hladké a nelepivé. Pokud lepí, přidejte mouku, když se bude drolit, přilijte vodu. Takto vypracované těsto nechte v lednici odpočinout asi 30 minut. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a z odpočatého těsta vyválejte plát. Ten položte do připravené formy a prsty je vtlačte do stěn. Nechte ho lehoučce vyčuhovat přes okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou, přikryjte alobalem a pečte asi čtvrt hodiny. Těsto poté potřete vajíčkem a dejte ještě na 3 minuty péct.
Do větší mísy si připravte ovčí sýr nakrájený na malé kostičky, lehce dušený špenát, najemno nakrájenou cibuli a vše promíchejte. V druhé si připravte vejce, které smícháte se smetanou a podle chuti okořeníte. Nakonec vše promíchejte a nalijte do formy na koláč. Dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut.
Kam pro kvalitní sýry?
Hodnotné sýry pořídíte na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, ale i v obchodních řetězcích. Důležité je, aby bioprodukty nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Při koupi tak budete mít jistotu, že zvířata, z jejichž mléka jsou sýry vyráběny, žijí v přirozených podmínkách. Eko farmy respektují tzv. welfare, chtějí zvířatům dopřát co nejdůstojnější život s dostatkem prostoru k pohybu a realizaci svých potřeb. Samozřejmostí je tedy volný výběh a pastva. Na mnoha lokálních bio farmách se o tom navíc můžete sami přesvědčit a mléčné produkty zakoupit přímo tam. Takové bioprodukty budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.
Zdroj: TZ Bio