Jak na to, 27. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Znáte to - někdy se spálíte o horkou troubu, jindy se při krájení zeleniny říznete nožem. Úrazů na domácím poli se však může stát daleko víc! Umíte si v takových situacích poradit, jako to dělávaly naše prababičky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ať už jde o vlastní nešikovnost či souhru nešťastných náhod, stát se může ledacos. Jenže teď už na všechny katastrofické scénáře budete připraveni! Krizový manuál je zde…

Krvácení z nosu

Na kousek vaty nakapejte citronovou šťávu a přiložte k nosní dírce. Lidové léčitelství zase doporučuje srkání šťávy z cibule. V každém případě nezapomeňte položit ledový obklad na zátylek! Pokud vám krev „ukápne“ na oblečení, použijte vlažnou vodu s trochou octa.

Popáleniny

Na zmírnění bolesti a urychlení hojení posypte ránu nastrouhanou syrovou bramborou. Můžete ji také omývat odvarem z květu heřmánku, nebo potírat vaječným bílkem. Drobné popáleniny třeba od žehličky „spravíte“ hořčicí, kterou po chvíli působení smyjete studenou vodou.

Spálený jazyk

Ano, někdy si ochutnávka pokrmů vyžádá malé oběti. Rada nad zlato? Napijte se studeného mléka a doušek nechte v ústech tak dlouho, dokud se mléko neohřeje.

Tříska v pokožce

Pokud se vám „operace“ s pinzetou nepodaří a tříska se vás stále nechce pustit, kápněte na ni trochu teplého vosku. Prst pak podržte pod studenou vodou. Jakmile vosk zatuhne, sloupnete ho i s trnem. Tohle vás nenapadlo, že? Konec nervů!

Rýsující se boule

Trik našich předků vypadá sice poněkud směšně, ale vážně funguje. Celé tajemství spočívá v přitlačení plochého, kovového a chladného předmětu na postižené místo. Nejlépe studený nůž.

Pohmožděniny a podvrtnutí

Nesmějte se, stačí ve spěchu „nevybrat“ zatáčku kolem nábytku a úraz je na světě. Co s tím? Tvarohové zábaly zmírňují bolest a zmenšují otoky. Navíc zklidní i podrážděnou pokožku. Na vlhkou utěrku rozprostřete asi centimetrovou vrstvu tvarohu a položte na bolístku. Až zábal přestane chladit, sundejte ho.

Odřeniny

Včelí léčba? Že váháte! Med totiž obsahuje antibiotické a sekreci podporující látky. Tudíž malé odřeniny a hnisající nadělení namažte tímto pokladem přírody a přelepte náplastí.

Tržné rány

Důvěřujte staré, dobré francovce. Ta hrála v lékárničkách našich babiček důležitou úlohu! Navlhčete obvaz, aplikujte na zraněnou oblast, a obmotejte dalším obvazem. Nutno dodat, že propustnost vzduchu je nutnost! Další alternativa je heřmánkový nálev. Do něj namočte kousek vaty a ošetřete bolavou nepříjemnost.

Zdroje: How to Treat Common Household Injuries; First Aid Tips

Autor článku: Petra Chmelová