Jak na to, 3. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Trable s pletí, migréna nebo bolest způsobená artritidou? S těmito problémy si ocet z jablek hravě poradí. Pomocnou ruku ovšem nabízí i v případě zvýšeného cholesterolu či nadměrného vypadávání vlasů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jablečný ocet je prý zdravější alternativou toho „klasického“, tedy vinného. Tedy alespoň takhle ho velebí jeho příznivci s tím, že jako lidový lék se používá od pradávna. Na tuto tekutinu ovšem nedají dopustit ani milovníci kulinářství, pro něž je báječnou přísadou do salátů, zálivek, marinád i k masu. K čemu jablečný ocet využíváte vy? V těchto situacích je doslova k nezaplacení!

Akné? Dejte mu sbohem

Hledáte-li „medicínu“, díky které se konečně budete moci rozloučit s nenáviděnými pupínky, výše zmíněné ochucovadlo je přesně to pravé. Obsažené kyseliny jsou velice účinné při odstraňování odumřelých kožních buněk i bakterií, které vzniku trudovitosti jenom nahrávají. Zároveň obnovují pH pokožky a regulují tvorbu mazu. Chcete-li sílu tohoto „parťáka“ vyzkoušet na vlastní kůži, smíchejte ho s vodou a medem. Získanou směs aplikujte, nechte působit 15 minut a poté opláchněte. Mimochodem, tenhle zlepšovák jakožto finální oplach vlasů podporuje růst, zabraňuje vypadávání a zprostředkovává lesk.

Spása při artritidě

Revmatoidní artritida je svízel, jenž postihuje chrupavky a klouby. To se bohužel neobejde bez bolesti, která je obvykle doprovázena ztuhlostí, zarudnutím a otoky. Ano, konzumace farmaceutických léčiv představuje jisté řešení, ovšem možností je víc. Jednou z nich je pravidelné popíjení octového nápoje. Ten si připravíte tak, jak je popsáno výše. S jedním malým rozdílem – nezapomeňte přidat i špetku skořice.

Regulace cholesterolu

Jablečný ocet je báječným alternativním medikamentem také v případě zvýšeného cholesterolu. Vyplývá to ze závěrů studie publikované v odborném magazínu British Journal of Nutrition. V těch byste se dočetli, že celé tajemství tkví v přítomné kyselině octové, která „usměrňuje“ cholesterol i úroveň triglyceridů, což jsou tuky nalézající se v krvi.

Stopka migrény

Pokud patříte k jedincům, jimž sudičky do vínku nadělily náchylnost k migrénám, měli byste vědět, že ocet z jablek proti „bolehlavu“ úspěšně bojuje. Namočte do jeho roztoku utěrku a přiložte si ji na čelo. Úleva se dostaví v řádu několika minut!

Autorský článek

Autor článku: Lenka Šmídová