S jarní očistou pomůže vitaminy nabitá rakytníková šťáva

Jak na to, 10. 3. 2021

Foto: Shutterstock

V roce jsou dvě období, kdy je vhodné se pustit do očisty těla. Jarní měsíce, březen a duben, a ty podzimní, září a říjen. Není vždy třeba držet náročné půsty, mnohdy stačí přizpůsobit pokrmy tak, aby tělu daly to nejlepší pro jeho výživu a obnovu sil. I proto do detoxikačního jídelníčku patří kvalitní bílkoviny, listová zelenina, posilující rakytník v nejrůznějších formách a také citrusy nebo zelené bylinky.

Právě proto jsme připravili recept, který těží ze všech těchto ingrediencí, chutná a může být proměněn stejně dobře ve vydatnou svačinu nebo lehkou večeři.

Proč zrovna rakytník?

Rakytník obsahuje řadu biologicky aktivních látek, které pomáhají tělu zvládat zvýšenou zátěž. Například obsažené karotenoidy podporují játra v jejich činnosti.

Vitamín C napomáhá lépe se vyrovnat se zvýšenou zátěží, jíž detoxikace přirozeně přináší, a působí jako silný antioxidant a podporuje energii. V neposlední řadě obsahuje hippophein, který pomáhá povzbudit vitalitu a dobrou náladu.

Salát s rakytníkem

Ingredience na 2 porce:

  • 2 porce lososa o váze 150 g
  • 120 g listové zeleniny (použijte směs endivie, čekanky, ledového salátu, řepných lístků, polníčku…)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce 100% rakytníkové šťávy
  • hrstička nasekaných čerstvých lístků koriandru
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 čajová lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • ½ čajové lžičky sušené citronové trávy
  • sůl, pepř
  • chilli (volitelně)

Postup:

Omyjte listovou zeleninu a nechejte okapat. Připravte si marinádu. Smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce 100% rakytníkové šťávy, citronovou trávu, šťávu z poloviny limetky, nastrouhaný zázvor. Omyjte lososa a důkladně obalte v marinádě. Nechte odležet v chladu alespoň půl hodiny. Připravte si zálivku na salát. Smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rakytníkové šťávy, nasekané lístky koriandru, sůl, pepř a chilli. Maso vyjměte z lednice, rozpalte pánev nebo gril. Z obou stran opékejte 3 minuty. Maso nechte mírně zchladnout. Listovou zeleninu vložte do misky nebo hlubokého talíře, položte na zeleninové lůžko filet lososa a přelijte zálivkou.

Tip: Pokud si přejete servírovat ještě dietnější verzi, doporučujeme marinovaného lososa místo grilování pomalu dusit v troubě.