Jak na to, 17. 11. 2023

Foto: Shutterstock

Máte po ruce sůl, jedlou sodu a ocet? Pak je váš neprůchodný odpad zachráněn! A jak se v téhle šlamastyce uplatní voňavý kondicionér na vlasy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čas od času přijde den, kdy si potrubí postaví hlavu a voda přestane odtékat. Zatímco ve vaně, umyvadle nebo sprše bývají příčinou nahromaděné vlasy a vousy, co se týká kuchyňského dřezu, tam je to jiná písnička. Viníkem jsou zbytky jídla a olejů, které se v odtoku vesele hromadí, až vytvoří nepropustnou „zátku“. Máte se v takové situaci shánět po instalatérovi? Nebo utíkat do obchodu pro nějakou chemii? To samozřejmě můžete, ale vyzkoušet byste mohli i jiné možnosti. Konkrétně tyhle jsou podstatně levnější a o nic méně účinné!

Sůl. Ta má svoje výhody

U odborníků ani výživových poradců nemá sůl nejlepší reputaci. Pořád jsou ale situace, kdy chlorid sodný vážně přijde vhod. A tahle je jednou z nich! Zhruba půl šálku vmíchejte do horké vody a roztok nalijte do odpadu. Pro maximální efekt do něj přisypte ještě kypřící prášek a přidejte dávkou octa. Takřka okamžitě dojde k chemické reakci, která rozloží mastné kyseliny a vyřeší váš problém.

Kondicionér není jen na vlasy

Kondicionér patří mezi nejvyhledávanější kosmetické produkty, neboť vlasy vyživuje, hydratuje a regeneruje, čímž nepochybně zlepšuje jejich kvalitu i vzhled. Podle některých domácích kutilů ale nachází i jiná uplatnění. Trubky pěkně promaže, uvolní ucpané nadělení a jeho vůně vyžene i nepříjemný zápach. Jak s ním zacházet? Zkrátka ho „pošlete“ do inkriminovaného místa a po chvilce vypláchněte silnějším proudem vody.

Ocet a jedlá soda? Taky možnost

Opět přichází na scénu pomocník ocet. Tentokrát však v mocné kombinaci s jedlou sodou, které budete potřebovat celé jedno balení. Jakmile jedno i druhé dáte do sifonu, prolijte ho ještě vroucí vodou. Nutno zmínit, že celý proces je třeba několikrát zopakovat, aby se „ledy prolomily“. Počítat byste měli i s vodním gejzírem, který se vytvoří. Tak pozor, ať stihnete včas „uskočit“.

Zdroje: 6 Natural Homemade Drain Cleaners That Actually Work; 5 Natural Ways to Unclog a Bathroom Sink

Štítky: úklid

Autor článku: Ivana Koutná