Usnadněte si, 6. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Čeká vás stěhování do nového domova? Pak se vám jistě při pohledu na tu hromadu věcí nejednou vybaví pořekadlo, že je snad lepší vyhořet, než se stěhovat. Ale nebojte, nemusí být tak zle. Stačí znát pár „vychytávek“, aby bylo stěhování co nejvíce bezproblémové.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co tedy při stěhování rozhodně nepodcenit, abychom si pak nepřidělávali víc práce, než je nezbytně nutné?

Popisovat, popisovat, popisovat

Krabice jsou při stěhování nezbytností. Ovšem většinou jsou papírové, a tedy neprůhledné. Jak zjistit, zda jsou v daném boxu příbory, nebo dětské botičky? Ano, hádáte správně – každou krabici je třeba pořádně popsat (samozřejmě čitelně, pro případ, že nebudete jediní, kdo s nimi bude nakládat). Chybou by bylo opatřit ji nápisem jen svrchu nebo z jedné strany. Co když budete mít krabice postavené na sobě tak, že nápis nebude vidět? Popsané by měly být přinejmenším dvě nebo tři strany boxu.

Ani místečko nazbyt

Balení je občas věda. Nejde jen o to, že byste vždy měli zvážit, co k čemu můžete přidat (je jasné, že stěhovat v jedné krabici sklenice na víno zároveň s mosazným svícnem není nejlepší nápad), ale je také nutné využít každičký prostor, který krabice či přepravní box nabízí. Zkuste si vzpomenout na známou hru (nejen) našeho dětství – tetris. Pamatujete, jak musely všechny kostičky přesně zapadnout do sebe? Tak podobné pravidlo platí i při stěhování. Využijte každý milimetr místa – nebudete muset stěhovat 60 krabic, ačkoli by jich mohla být polovina.

Krabice první pomoci

Možná znáte z tábora krabičku poslední záchrany, nicméně při stěhování oceníte spíše krabici první pomoci. Nemáme na mysli lékárničku, ale box či tašku, kde budete mít uložené předměty, jež je dobré mít po ruce a které se nevyplatí zdlouhavě hledat v záplavě přestěhovaných krabic. Co by měl tento box obsahovat? Tak předně něco na převlečení, základní hygienické potřeby (mýdlo, toaletní papír, papírové ubrousky…), ale také nějaké nářadí (kladívko, kleště a šroubovák), nůžky, izolepu, nůž, základní čisticí prostředky, hadříky, případně náplasti a léky proti bolesti (stěhování občas bolí).

Zatoulané šroubky

Většina z nás má doma nábytek, který je možné v případě potřeby rozebrat a znovu postavit (však jsme si jej rozložený v krabici již přivezli domů). To se sice při stěhování hodí, protože přesun obří šatní skříně je občas oříšek, nicméně to s sebou nese i jistá rizika. To největší? Že budete mít problém nábytek znovu sestavit. Pokud si do nového bytu dovezete puzzle skládající se z dílů několika kusů nábytku, strávíte sestavováním několik dní. O tom, že nikdy nedopočítáte šroubky a nejrůznější úchyty, ani nemluvě.

Co s tím? Rozložený nábytek vždy převážejte tak, aby bylo jasné, které díly patří ke stolu a které například ke komodě. A co se šroubků týče – ke každému kousku nábytku je zabalte zvlášť do krabičky či sáčku a buď je přilepte na jeden z dílů daného nábytku, nebo je pečlivě popište.

Zakleté kabely

Je až s podivem, kolik nejrůznějších kabelů a elektrických šňůr náš byt ukrývá. Od televize, počítače, všechny ty nabíječky a prodlužovačky… Jak je jednou člověk pomíchá, už je nejspíš nikdy nerozplete. Vyplatí se proto buď každý kabel popsat, nebo jej převážet společně se spotřebičem, k němuž patří. Hlavně se žádných kabelů nezbavujte jen proto, že máte pocit, že jsou všechny stejné! Teprve až se přestěhujete do nového bydliště a budete mít vše zapojeno, se s přebývajícími „dráty“, o kterých si budete jistí, že jsou k ničemu, definitivně rozlučte.

Zdroje: 36 Moving Hacks for a Faster, Easier, and Less Stressful Move; 18 Moving and Packing Tips for Your Smoothest Move Yet

Štítky: stěhování

Autor článku: Petra Chmelová