Usnadněte si, 17. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Lak na nehty rozhodně není jen pro dámy, ten bezbarvý využijete v každé domácnosti. Ženy vědí, že vyspraví třeba malé oko na punčoše, ovšem následující triky jsou určené hlavně pro domácí kutily.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Lak na nehty je skvělá záležitost, malou lahvičku plnou tekutého zázraku najdete snad v každé domácnost. Ale pozor, nehodí se jen na punčochy, opravu vypadlého kamínku z bižuterie nebo na škrábance na botách. Má i mnohá další využití, která potěší především pány. Jaká to jsou?

Ochrana šroubků před korozí

Všude tam, kde je vlhko, daří se i korozi, ale můžete tomu snadno předejít. Například šroubky v koupelně na připevnění dřezu či záchodového prkénka můžete ochránit tak, že je po zašroubování potřete lakem na nehty. Lak je uchrání před korozí, a pokud bude třeba, s trochou síly je opět povolíte. Mimo to lak také zabrání jejich povolování, takže co už jednou utáhnete, vydrží dlouho.

Kroužky od rzi

Kosmetické přípravky jako laky na vlasy nebo deodoranty mají jedno společné, a to kovový obal. Často je skladujeme v koupelně a kvůli vyšší vlhkosti snadno vznikne na spodku prostředku koroze, která pak způsobuje nevzhledné rezavé kroužky. Opět stačí, když spodní hrany přípravku potřete bezbarvým lakem a necháte zaschnout. Díky tomuhle zlepšováku můžete na rezavé kroužky zapomenout.

Rychlá oprava praskliny na čelním skle

Z auta před vámi odlétl kamínek a udělala se vám malá prasklinka na čelním skle? Jako první pomoc vám může posloužit i bezbarvý lak na nehty. Nejlépe ve stínu potřete prasklinu lakem tak, aby dobře zatekl do prasklin. Poté pár minut počkejte, než zaschne. Rozhodně to není oprava na věky, ale na nějaký ten dojezd by postačit měla.

Ochrání poškrábanou karoserii

Máte na svém autě drobné oděrky nebo potlučená místa? Abyste předešli korozi a zvětšování poškození, můžete místa přetřít bezbarvým lakem na nehty.

Zacelí dírky v síti na oknech

Pokud máte doma v oknech sítě proti hmyzu a máte na nich pár dírek menších než půl centimetru, i tady můžete využít lak na nehty. Funguje to stejně jako na dámských punčochách, malá dírka se zalepí a zabráníte jejímu zvětšování.

Svítící knoflíky

A na závěr malá vychytávka. Pro pány to bude možná novinka, ale mezi laky na nehty najdete i takové, které fosforeskují. Takže už žádné šátrání ve tmě. Vypínač v garáži si jednoduše můžete označit tímto speciálním lakem. Nebo co takhle si označit nejpoužívanější „čudlíky“ na ovladači či potřít klíče a klíčové dírky, které si takto jednoduše můžete i barevně odlišit. Zkrátka je využijete na veškeré drobnosti, které se po tmě špatně hledají.

Zdroje: 20+ Clever Things to Do with Nail Polish; 21 Wondrous Uses For Nail Polish (That Have Nothing To Do With Nails!); 10 Things You Never Thought to Do with Nail Polish

Štítky: kutilství

Autor článku: Andrea Veselá