Usnadněte si, 4. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Aspirin, máslo, prášek do pečiva nebo cibule. To jsou famózní domácí prostředky, které vyčistí i ty nejodolnější a nezatvrzelejší fleky, s nimiž si nevíte rady!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Znáte to, máte na oblečení mastnou skvrnu a vroucně doufáte, že si s ní pračka hravě poradí. Jenže ouha! Jakmile spotřebič dokoná svoji práci a vy s nadějí otevřete jeho buben, zjistíte, že nežádoucí flek je stále na místě. Opravdu se pak musíte s vaším oblíbeným kouskem garderoby nadobro rozloučit? Ale kdepak. Zkuste tyhle osvědčené triky!

Přítel zvaný aspirin

Aspirin je asi nejpoužívanější lék proti teplotě i běžným bolestem. Pokud máte tento medikament v šuplíku i vy, neváhejte ho přizvat ke spolupráci. Nejprve rozdrťte jeho dvě tablety a rozpusťte je v troše horké vody. Vzniklé čistidlo následně vmasírujte do látky a nechte ho účinkovat – čím déle, tím lépe. Poté tkaninu opět vyperte běžným způsobem. A jaký další prostředek se nemine účinkem?

Máslo jako překvapivý pomocník

Máslo jakožto jemná emulze mléčného tuku se bezpochyby najde v každé tuzemské lednici. Co by se stalo, kdybyste jím potřeli skvrnu od oleje, postižené místo zakápli terpentýnem a ještě ho ošetřili mýdlovou vodou? Pak byste asi měli po starosti.

Ani prášek do pečiva nezklame

Neestetické „závady“ se dá zbavit i obyčejným a levným práškem do pečiva. Stačí ho nasypat na zasaženou oblast, a ponechat mu půl hodiny času, aby mastnotu absorboval. Po uplynutí stanovené doby daný kousek opět vložte do pračky a odstartujte příslušný program. Sluší se zmínit, že na stejném principu funguje také jedlá soda, dětský zásyp, bílá školní křída nebo kukuřičný škrob.

S cibulí se nemusí jenom vařit

V nejednom receptáři našich babiček bychom nalezli informaci, že královnou kuchyně neboli cibulí lze snadno leštit měď, sklo i zlaté předměty. Rozkrojenou polovinou této prokazatelně zdravé potraviny se však dají nablýskat i rámy obrazů, což možná tuší málokdo. Stejně jako to, že ochucovadlo štiplavé chuti dokáže dát „do pucu“ i špinavé oblečení. Zkusíte to na vlastní tričko či košili?

Autorský článek

Další info: 12 Bizarre Kitchen Ingredients That Get Rid Of Stains; 12 Surprising Ways To Remove Common Stains That Will Save Your Clothes

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Andrea Veselá