Usnadněte si, 14. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné vymyslet jídlo, která by bylo chutné, plnohodnotné a zároveň jednoduché na přípravu. Abychom vám to usnadnili, dali jsme dohromady několik tipů na svačinky, na kterých si pochutnají malí i velcí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Domácí versus z obchodu

Pokud si kladete otázku, proč ztrácet čas při přípravě vlastní svačinky, když si můžete koupit něco malého ve školním automatu, kantýně nebo si odskočit z práce pro něco do supermarketu, máme pro vás odpověď.

„Mezi hlavní výhody domácích svačinek patří téměř jistě to, že se jedná o nejlevnější a nejčerstvější variantu jídla. Svačinku si navíc můžete připravit vždy podle svých individuálních chutí a potřeb,“ říká pro FitsRozumem.cz Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Za zmínku stojí také to, že doma připravená svačinka je šetrnější k životnímu prostředí. Svačiny můžete balit do skleniček, obalů na opakované použití nebo použít látkový ubrousek.

Zajímavost: Pokud připravujete domácí zdravé svačinky svým dětem, zároveň je tímto způsobem vychováváte. Učíte je orientovat se v kuchyni, mezi jednotlivými potravinami a učíte je, aby se staraly o své zdraví i životní prostředí.

Když on to nechce jíst…

Konzumace zdravého jídla u dětí bývá problém zejména tehdy, pokud dítě v minulosti běžně jedlo nezdravá jídla ve formě přeslazených koblih, průmyslově zpracovaných sušenek či se vyhýbalo jedení zeleniny, domácímu pečivu a podobně. V takových případech se může stát, že dítě donese nesnědenou svačinku zpátky domů, v horším případě ji rovnou někde vyhodí.

Odborná garantka výživy však radí to nevzdávat. „Dejte tomu čas, buďte trpěliví a snažte se jít svým dětem příkladem,“ doporučuje Michaela Ryglová a dodává, že i zdravé jídlo může být velmi chutné. Inspirujte se recepty níže.

Kaše do skleničky

Kaše do skleničky jsou skvělou svačinkou, kterou je možné připravit v nejrůznějších verzích, navíc i den dopředu a obvykle ji zvládnou i mlsné děti. „Základem kaše do skleničky jsou ovesné vločky s chia či lněnými semínky, které jsou výborným zdrojem vlákniny. Další ingredience pak můžete různě střídat. Jako druhou vrstvu je možné dát bílý jogurt či tvaroh, případně do skleničky navrstvit oblíbené ovoce (čerstvé, lyofilizované) nebo různé druhy oříšků,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

Ingredience:

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Postup: Tuto rychlou snídani nebo svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidáte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem.

Vrstvený salát do sklenice

Vrstvený salát do sklenice se připravuje podobně jako sladká kaše do skleničky. Základ tvoří zelenina, kvalitní zdroj tuků, bílkovin a kvalitní ochucovadla. Podle Michaely Ryglové je to spíše jídlo vhodné pro dospělé nebo starší děti. „Salát doporučuji k zahnání většího hladu, zvlášť když salát doplníte o sacharidy,“ radí odborná garantka výživy.

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 hrnek uvařeného bulguru
  • dle chuti fazole, balkánský sýr, rukola, rajčata, cizrna, brokolice, kukuřice, červená cibule, květák, mrkev, paprika, ředkvičky

Postup: Nejprve si uvaříte bulgur dle návodu. Než se uvaří, připravte si zálivku. Olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup a dijonskou hořčici vyšlehejte metličkou. Zálivku nalijte na dno sklenice. Pak přidejte uvařený bulgur a sklenici doplňte tím, co máte nejraději. Mezi naše TOP 3 kombinace patří: 1. Fazole z plechovky, balkánský sýr, rukola a rajčata; 2. Cizrna z plechovky, spařená brokolice, kukuřice a červená cibule; 3. Spařený květák, nastrouhaná mrkev, paprika a ředkvičky.

Avokádová pomazánka s pečivem

Chutnou, nutričně hodnotnou a zároveň zdravou svačinkou jsou doma vyrobené pomazánky či dipy, ke kterým se perfektně hodí kváskové pečivo, knäckerbroty, různé křehké plátky (špaldové, grahamové, žitné) nebo třeba trvanlivý balený celozrnný chléb. Stačí, když zkontrolujete složení a ujistíte se tak, že obsahuje kvalitní suroviny.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 uvařené vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • sůl a pepř
  • křehké grahamové plátky

Postup: Nejprve rozkrojte avokádo a pomocí lžičky vydlabejte do připravené mísy. V míse ho rozmačkejte vidličkou. Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a přidejte k avokádu.  Pak přidejte zakysanou smetanu, olivový olej, nasekanou jarní cibulku a šťávu z citronu. Nakonec osolte, opepřete, důkladně zamíchejte a podávejte s grahamovými křehkými plátky.

Overnight oats

Další výbornou svačinkou, kterou si můžete snadno a rychle připravit do skleničky ráno před odchodem do školy či do práce, případně si ji můžete nachystat i večer a nechat v chladničce, jsou tak zvané overnight oats. V oblibě je mají i výkonnostní sportovci.

Ingredience:

  • 40 g bílého jogurtu
  • 70 ml mléka (lze použít i rostlinné)
  • 30 g ovesných vloček
  • 10 ml javorového sirupu
  • 15 g chia semínek
  • granátové jablko, borůvky, mandle

Postup: V připravené míse smíchejte bílý jogurt společně s mlékem, ovesnými vločkami, javorovým sirupem a chia semínky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou směs nalijte do sklenice a nechejte přes noc v lednici. Ráno už jen dozdobte ovocem a oříšky.

Ing. Michaela Ryglová je odbornice na výživu a odborná garantka výživy ze společnosti Bonavita

Štítky: děti , recepty

Autor článku: Andrea Veselá