Zahrada, 23. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Podle mytologie má lopuch magickou moc a odhání zlé duchy. V minulosti se věšely na statku lopuchové listy nad dveře stáje, aby neonemocněl dobytek, a také se vkládaly pod soudek s máslem, aby bylo kvalitní a chutné. Lopuchový list zastrčený pod postel měl prý tajemnou moc zahánět a léčit prudké křeče. Když ale pomineme to, co tvrdí pověry, je dokázáno, že lopuch má skutečně blahodárné účinky. Které to jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zahání bolesti hlavy

Lidové léčitelství doporučuje přikládat čerstvý lopuchový list při bolestech hlavy nebo čerstvě vylisovanou šťávu z lopuchového listu používat k léčení ran.

Močové cesty a ledviny

Lopuchový kořen býval odedávna uznávaným a osvědčeným lidovým lékem i na močové cesty, ledviny a téměř posvátným léčivem na ledvinové kameny a písek. Dokonce se tradovalo, že se musí ze země vybírat nekovovým nástrojem, což vůbec nebylo jednoduché, ale ani zbytečné. Ukázalo se totiž, že kovy skutečně znehodnocují některé biologicky aktivní látky. Naopak účinek lopuchového kořene se zvýší, pokud ho před sušením ponoříme na 3 minuty do vařící se vody.

Čaj z lopuchového kořene na ledviny a močové cesty: 20 g kořene lopuchu vaříme 10 minut v půllitru vody. Popíjíme v průběhu dne po lžičkách.

Podrážděný žaludek a dobré trávení

Při těchto obtíží si připravte čaj ze 2 lžiček kořene lopuchu na jeden šálek vody a krátce svařte. Popíjet můžete 3 šálky denně.

První pomoc při podvrtnutí

Možná je to k neuvěření, ale obklady z výluhu lopuchového kořene pomáhají i při podvrtnutí a vykloubeních a přinášejí úlevu při bolestech. Dokonce se doporučuje zábal připravený z rozmačkaného lopuchového kořene. Zábal připravíme tak, že rozmačkaný nebo rozemletý lopuchový kořen smícháme s trochou vody na kaši a aplikujeme na postiženou část těla.

Hojivá lopuchová mast

Čerstvě vylisovaná šťáva z kořene lopuchu smíchaná s čistým nesoleným vepřovým sádlem je téměř zázračným a hojivým balzámem při hojení ran různého druhu, dokonce i při popáleninách. Čerstvě vylisovaná šťáva z lopuchového kořene má výborné účinky při potírání vyrážek, vřídků, jakož i při nadměrné činnosti mazových žláz. Stačí, když si lopuchovou šťávou potíráme postižená místa a zlepšení se rychle dostaví.

Krásné vlasy a husté řasy

Lopuchový olej, který si můžete koupit například v bylinné lékárně, je přínosný pro vlasy i řasy. Účinek je však samozřejmě individuální.

Pokud máte poškozené vlasy a trápí vás padávání vlasů i tady může lopuch pomoci. Svařte půl litru se dvěma čajovými lžičkami kořene lopuchu a nechte pár hodin louhovat. Roztok použijte jako oplach na pokožku hlavy a vlasů. Vlasy se rychle zotaví, budou lépe růst a přestanou vypadávat.

Další info: What Is Burdock Root?; Health Benefits of Burdock Root

Autor článku: Bára Tomášková