Zahrada, 20. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Češi jsou národem chalupářů a covid-19 zájem o chaty a chalupy všeho druhu v předchozích letech ještě zvýšil. Chalupy se totiž ukázaly jako ideálním místem nejen na rekreaci, ale i na klidnou a pohodlnou práci z domova. Hlavní chalupářská sezona ale pomalu končí a s odvážením věcí přišel čas na důkladné zabezpečení chalupy před zimní sezonou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Útěk na chaty a chalupy, kterého jsme byli svědkem už loni, zvýšil také zájem zlodějů. Lidé si do svých druhých domovů dovezli drahé zahradní a sportovní vybavení či elektroniku jako pracovní počítače a monitory a rázem zvýšili hodnotu majetku o desítky a stovky tisíc. To se ovšem nepodepsalo na zabezpečení.

„Za loňský rok napáchali zloději na rekreačních objektech škodu za téměř 29 milionů korun. Využívají především velmi chabého až neexistujícího zabezpečení,“ doplňuje Petr Neuvirt z bezpečnostní společnosti. „Do zabezpečení bychom přitom měli vložit minimálně 5 % hodnoty chráněného majetku – u chalup se ale v realitě setkáváme spíše se setinami.“

Chalupa není trezor

Pokud na chalupě trávíte několik měsíců v roce, je jasné, že potřebujete odpovídající vybavení a zázemí. Dejte ale pozor na to, abyste z chalupy nedělali úložiště věcí, které už se nevejdou do bytu a nechcete je vyhodit, nebo naopak nenakupovali drahé a cenné vybavení. Chata nabitá věcmi totiž láká zloděje, kteří mohou úlovky snadno zpeněžit třeba v nejbližší zastavárně – ať už půjde o elektroniku, oblečení nebo sportovní vybavení. Po sezoně proto raději všechny cennosti odvezte a na chalupě nechte jen nezbytné minimum věcí.

Co nejvíce vybavení schovejte mimo dohled, aby při pohledu oknem nebylo na očích. Zloděje může nalákat starý obraz nebo kus nábytku, který sice nemá žádnou hodnotu, ale při jeho získávání mohou způsobit nezanedbatelnou škodu na dveřích nebo okně. Na přikrytí postačí stará deka nebo ubrus, drobnosti můžete schovat do bezpečnostní bedny. Větší cennosti připevněte pomocí systému typu X safety Box, který lze navrtat do podlahy, stěny či dveří a poté uzamknout.

Jak proti nezvaným hostům

Opuštěné chalupy nevyhledávají jen typičtí zloději, ale také lidé, kteří shání s chladnějším počasím místo na přespání. I když vám takový návštěvník nemusí nic ukrást, je pravděpodobné, že minimálně poničí vybavení a vstup do chaty. Abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení, zkontrolujte všechny přístupy do objektu. Zavřete okenice, zajistěte vchodovou branku i vjezdová vrata – ideální je bezpečnostní závora či petlice s certifikovaným visacím zámkem. Vchodové dveře uzamkněte bezpečnostní cylindrickou vložkou a nezapomeňte také na sklep a zadní vchod.

Vstup do objektu bychom měli zloději i jakémukoliv nezvanému hostu co nejvíc ztížit. Čím delší čas bude muset strávit překonáváním kvalitního zámku, tím je pravděpodobnější, že svůj pokus vzdá – v této souvislosti mluvíme o pravidlu pěti minut. Takovou ochranu poskytne například zámek nebo cylindrická vložka s certifikací minimálně ve certifikovaný ve 3. třídě odolnosti,“ doplňuje Neuvirt.

Nezapomínejte na údržbu

Poctivě na chalupě čistíte okapy, natíráte plot a zastřihujete okrasné keře? Věnujte podobnou pozornost i zámkům. Konec sezony je vhodnou dobou na revizi jejich funkčnosti, výměnu a pravidelnou údržbu. Každý zámek promázněte k tomu určeným mazivem, které zajistí, že se dostanete na chalupu a do dřevníku i v těch nejtřeskutějších mrazech. Zkontrolujte také funkčnost petlic na kůlnách a vratech, a pokud nedoléhají, viklají se či zasekávají, připevněte je znovu nebo vyměňte. Pravidelná péče o zámky vám v budoucnu ušetří nemalé peníze za jejich výměnu.

Sousedy a moderní technologie

Dobré sousedské vztahy jsou nad zlato. Pokud se sousedy-starousedlíky dobře vycházíte, domluvte se s nimi na občasné kontrole chalupy. Stačí obejít dům, zkontrolovat pohledem okna a dveře, případně vybrat plnou schránku. Pomoci může i obec – mnohé využívají informační systémy typu Mobilní rozhlas, které rozesílají například varování o pohybu podezřelých osob. Budete tak včas varováni, i když zrovna na chalupě nebudete.

Ochránit majetek vám ale pomohou i moderní technologie. Využít můžete pohybová čidla, atrapy kamer nebo reálné sledovací zařízení či fotopast, která vám může fotografii obratem odeslat na mobil. Uvnitř objektu zase pomohou programovatelná světla, která mohou simulovat zapnutou TV a vaši přítomnost v chalupě.

Zdroj: TZ Tokoz

Autor článku: Tomáš Pekař