Domov, 25. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Domov je klidný přístav odrážející naši osobnost, zájmy i vkus. Poskytuje tolik bezpečí, kolik člověk potřebuje. Tedy aspoň tak se to říká. Realita je mnohdy jiná. Jaká zdravotní rizika se týkají i vaší domácnosti?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro své zdraví uděláte cokoli? Pak byste měli vědět, že skrytá nebezpečí číhají hlavně ve vašem domově. Co všechno se může stát?

Otravy oxidem uhelnatým

Plynové ohřívače a kamna, při absenci správné ventilace, mohou uvolnit dostatek oxidu uhelnatého, jenž způsobuje otravy. Jakýkoli plynový spotřebič tak vyžaduje pravidelnou údržbu, kontroly a revize! V opačném případě pro vás a vaše okolí může představovat smrtelně vážné nebezpečí!

Ohrožení zdraví vinou bělidel

Pravidelné používání klasických chemických čisticích prostředků na úklid domácnosti je stejně škodlivé, jako byste vykouřili krabičku cigaret denně, říkají výsledky výzkumu, jež publikoval odborný časopis Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Studie se přitom zúčastnilo 6235 mužů a žen. (Konkrétně používání čisticích prostředků na bázi bělidla může vést k chronickému onemocnění plic.)

Prach jako nepřítel

Pro smítko prachu se svět nezboří? Tak záleží na úhlu pohledu. Prach, který se shromažďuje v našich domovech, je plný toxických chemikálií. Vysvětlení je jednoduché. Chemikálie uvolňované do vzduchu při používání toxických úklidových prostředků se usazují právě s prachem a ulpívají na podlahových krytinách.

Tento skrytý nepřítel je obzvláště škodlivý pro kojence a malé děti, které si převážně hrají na podlaze a prozkoumávají okolí. Vnitřní prostředí domova je v podstatě semeniště chemikálií spojené s reprodukční a vývojovou toxicitou, narušením endokrinního systému, rakovinou a dalšími zdravotními problémy. To ale pořád není všechno.

A zase ta postel!

Po náročném dni je tak moc příjemné lehnout si do své vlastní postele! Špatnou zprávou je, že podle studie britské Manchesterské univerzity se nejvíce alergenů vyskytuje právě v lůžku. Polštáře a matrace jsou úložištěm roztočů a hub, včetně aspergillus fumigatus. Ta roste při 37 stupních (tělesná teplota). Vědci tvrdí, že vystavení se této houbě a dalším jejím „kolegyním“, zejména v dětství, může vyvolat astma. Ostatně, není divu. Na gram prachu v matraci připadne v průměru až 110 roztočů. Koncentrace se však může značně lišit v závislosti na úrovni vlhkosti vzduchu.

Zdroje: 23 Small Ways You’re Making Your Home More Dangerous; 50 Things in Your House That Can Kill You

Autor článku: Andrea Veselá