Zahrada, 10. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Jak se začínají o slovo hlásit chladné dny a noci, přemýšlí spousta z nás, jak zpříjemnit život ptáčkům. A tak jim instalujeme na zahradě či za oknem krmítko. Jenže co když jim některými pochoutkami spíše ubližujeme, než abychom jim pomáhali?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které lidské pochoutky do krmítka rozhodně nepatří?

Pečivo

A to ani slané (například chléb nebo rohlík), ani sladké (jako je třeba za chvíli aktuální vánočka). Jednak byste ptáčkům mohli ublížit solí či cukrem, jednak pro ně pečivo představuje nulovou výživovou hodnotu. Bříška mají sice plná, ale přežít zimu jim příliš nepomáháte.

Čokoláda

Pokud nabídnete ptáčkům cukroví, pak se nejen dostáváme k problému popsanému v bodě prvním, ale navíc hrozí, že sladkosti budou obsahovat například čokoládu. A ta je pro některé ptáčky silně toxická.

Rýže

Ačkoli jim rýže (vařená či syrová) přímo neublíží, podobně jako třeba rohlík nemá pro ptáčky žádnou výživovou hodnotu.

Těstoviny

Ani těmi neuděláte ptáčkům radost, spíše naopak.

Uzeniny

Chcete-li ptáčkům „přilepšit“ něčím masitým, rozhodně nesahejte po uzeninách. Neprospívají ani nám lidem, natož jim! Navíc většina pěvců, kteří krmítko v zimě navštěvují, maso nepotřebují.

A čím naopak ptáčkům prospějete?

Nejjednodušší je samozřejmě koupit speciální směsi pro krmení ptáčků (seženete je v chovatelských potřebách, ale i v každém hobbymarketu či větším supermarketu). Vybírejte především ty, jež obsahují velký podíl slunečnicových semen.

Chcete-li si směs pro ptáčky umíchat sami, pak kromě slunečnic použijte proso, len, mák nebo ovesné vločky (ideálně drcené).

Pokud vám zbyly nějaké ořechy (čerstvé, nikoli tepelně upravené), nadrťte je ptákům do krmítek a přimíchejte k semenům.

Někteří ptáci (například kosi) se rádi posilní například jablky – ta můžete na krmítko zavěsit (nebo je umístit na zem pod krmítko).

Zavěšený lůj (pozor, nikoli přepálený nebo zkažený) ocení také někteří opeření návštěvníci vaší zahrady. Snažte se jej umístit někam, kde na něj nedostanou kočky a jiná zvířata.

Autorský článek

Další info: Česká společnost ornitologická; Feeding birds in winter – the dos and don’ts

Štítky: ptáci , zima

Autor článku: Petra Chmelová