Domov, 19. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Požár je jistě noční můrou každého obyvatele bytu či domu. Velmi často za ně může lidská chyba, jindy závada na spotřebiči či elektrickém vedení. Co představuje z hlediska požáru největší riziko?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Každý rok si v České republice vyžádají požáry domácností desítky lidských životů. Přitom často vznikají zcela zbytečně, z lidské nedbalosti. Jaké jsou jejich nejčastější příčiny?

Nehody spojené s vařením

Ať už se jedná o zapomenutý puštěný sporák, utěrku, jež se vznítila, protože byla až příliš blízko vařiče, nebo o olej, který se vznítil, patří vaření z hlediska nebezpečí požárů k poměrně rizikové činnosti.

Nikdy doma například negrilujte na otevřeném ohni (stačí, aby vám vypadl na koberec dřevěný uhlík apod.), nepijte při vaření alkohol (pokud v opilosti usnete a nevypnete vařič, zaděláváte si na velmi vážný problém) a nemějte na sobě volné oblečení (volán volného rukávu, který se připlete k hořáku, dokáže nadělat na lidském těle pořádnou paseku). A pokud vám s vařením pomáhají děti, jejich přístup ke sporáku limitujte a kontrolujte.

Nebezpečná romantika

Pokud si zpříjemňujete atmosféru v bytě vonnými nebo i klasickými svíčkami, mějte se na pozoru. Pamatujte, že máte v bytě otevřený oheň a ten je třeba mít neustále pod kontrolou. Nikdy svíčku nenechávejte bez dozoru! Neumisťujte ji do blízkosti hořlavin. Věřte, že i její malý plamínek dokáže rozpoutat opravdové peklo.

Požáry kvůli nedopalku

Kouřit v bytě představuje z hlediska požáru také pořádný hazard (o tom, jak kouření kdekoli ničí vaše zdraví, není snad třeba psát). Taková cigareta spadlá na koberec nebo do postele umí i víc než jen propálit dírku do povlečení. A pokud odhodíte do koše ne zcela vyhaslý nedopalek, také si zaděláváte na malér. Pokud už tedy musíte kouřit, kuřte raději venku (nikdy nedopalky nevyhazujte z balkonu – můžete zapálit byt souseda pod vámi nebo třeba suchou trávu před domem) a nedopalky pečlivě odhazujte do popelníku či nádoby s vodou.

Zapomenuté přímotopy a spol.

V létě se riziko požárů způsobených nesprávnou manipulací s přímotopy a podobnými topnými tělesy snižuje na minimum, ale v zimě už zaměstnaly nejeden hasičský sbor. Nikdy nenechávejte přímotop bez dozoru a vždy se předtím, než opustíte byt, ujistěte, že jste ho vypnuli. Nikdy tato tělesa ničím nezakrývejte a neumisťujte je do blízkosti hořlavých povrchů (dřevěný nábytek, závěsy apod.).

Neodborná manipulace s hořlavinami

V některých domácnostech se bez nebezpečných látek neobejdete (plynové bomby ke sporáku, nafta do kamen, benzin, technický líh…). Jestliže s nimi doma nakládáte, vždy se řiďte bezpečnostními pokyny výrobce a zacházejte s nimi opravdu opatrně!

Zcela samostatnou kapitolu tvoří výbušniny typu střelný prach nebo zábavní pyrotechnika. I ty dokážou napáchat nedozírné škody.

Elektrické vedení a spotřebiče

Především starší domy a byty mohou mít zastaralé, nevyhovující nebo poškozené elektrické sítě. Není proto od věci pozvat si k jejich kontrole odborníka a v případě potřeby se rozhodnout pro výměnu. Také veškeré elektrické instalace by měl raději provádět člověk, který své práci rozumí.

K elektrice by měl mít respekt i sebešikovnější kutil. To se ostatně týká i připojení některých spotřebičů. Raději tuto práci přenechejte zkušenému elektrikáři. Právě závady na vedení či spotřebičích jsou častou příčinou požárů.

Autorský článek

Další info: 7 Common Causes of House Fires and How to Prevent Them; 14 Most Common Causes of House Fires, Ranked

Autor článku: Lenka Šmídová