Domov, 12. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Drtivá většina chalupářů tráví na chatě čas hlavně od jara do podzimu. Není se čemu divit – zimní měsíce k pobytu v nezateplené chalupě příliš nelákají. O to víc ale přejí zlodějům, kteří vědí, že mimo sezonu jejich šance na zajímavý „úlovek“ roste. Jak chalupu co nejlépe zabezpečit a vyhnout se nezvaným hostům?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zloději přes zimu rozhodně nezahálejí. Jen v minulé zimní sezoně spáchali v rekreačních objektech od listopadu do února škody za více než 9 milionů korun. „Zlodějům nyní hraje do karet pandemie, během níž se řada lidí na chalupy téměř přestěhovala a vybavila si je jako běžnou domácnost. Elektronika, novější nábytek, nářadí a sportovní vybavení – to vše mohou nenechavci snadno zpeněžit v zastavárně a získat tak rychlý zdroj peněz,“ upozorňuje expert na zabezpečení Petr Neuvirt.

Nic neodkládat

I když v zimě chalupu nevyužíváte, měli byste ji mimo sezónu několikrát zkontrolovat. Výkyvy počasí, silný mráz nebo těžká vrstva sněhu mohou chalupu poškodit a zároveň tak poskytnout prostor zlodějům, kteří se snáze dostanou dovnitř. Pokud nechcete zažít nepříjemné jarní překvapení, vyrazte na rychlou obhlídku, během které zkontrolujete stav oken, dveří a střechy. Škody tak odhalíte včas, můžete jednodušeji zajistit opravu a v případě vloupání pak událost bez prodlení nahlásit a zvýšit šanci na její objasnění – nyní se to daří jen u každé čtvrté krádeže vloupáním do chaty.

Zabezpečte, co se dá

Není nutné dělat z chalupy obrněnou tvrz obehnanou ostnatým drátem, ovšem pravdou je, že se nevyplácí zabezpečení podceňovat. „Mezi klasické chyby patří zabezpečení jen jedné přístupové cesty – typicky to jsou vchodové dveře. Majitelé koupí kvalitní zámek s bezpečnostní certifikací, ovšem na další dveře a okna už úplně zapomenou. Kudy se pak zloděj asi vydá dovnitř, je nasnadě,“ upozorňuje na častou chybu v zabezpečení Neuvirt.

Certifikovaný zámek s bezpečnostní cylindrickou vložkou by měl chránit všechny přístupy do domu, boční a zadní dveře, vchod přes garáž či sklep. Kde není možné instalovat mechanismus s cylindrickou vložkou, tam sáhněte po visacím zámku doplněném bezpečnostní závorou. Vybírejte takový, který zloděj jednoduše nepřestřihne ani nevypáčí. Nezapomeňte ani na okna – na malá umístěte bezpečnostní folii, větší zajistěte uzamykatelnou kličkou, případně okenicemi zajištěnými visacím zámkem. Každá minuta navíc, kterou zloděj musí strávit překonáváním překážek, totiž zvyšuje šanci, že vloupání zanechá.

Chata není výloha

Zabydleli jste se na chalupě jako doma? Možná by vás samotné překvapilo, jakou hodnotu veškerý majetek uvnitř má. A pokud jste ho na zimu neodvezli, je velkým lákadlem i pro zloděje. Zkuste proto cennosti alespoň ukrýt z dohledu zvědavých očí, drobnější věci schovat do uzamykatelných beden a větší kusy skrýt pod starší přehozy nebo deky.

Mějte na paměti, že zloděj zkusí zpeněžit cokoliv, a i stará truhla nebo noční stolek po babičce možná bude mít větší cenu, než jste si původně mysleli. Pečlivě uzamkněte také nástroje a nářadí v dílně nebo zahradním domku – využijte třeba uzamykatelné systémy, se kterými si zloděj neporadí.

Zima zámkům nesvědčí

Nízké teploty zámkům příliš nepřejí, a pokud jste podcenili pravidelnou údržbu, může vás na chalupě čekat nepříjemné překvapení v podobě zamrzlého či nefunkčního zámku. Vybavte se proto mazivem určeným na zámky a věnujte několik minut jejich důkladnému promazání, v případě nouze i rozmrazení.

„Exponované zámky na vchodových dveřích, na vratech či u kůlny by měly být vždy schopné snášet výkyvy počasí. Při výběru nového zámku do extrémních podmínek se proto řídíme informacemi výrobce, které musí být podložené i odpovídající certifikací,“ upozorňuje Neuvirt.

Sousedi na pomoc

Pokud nemáte chalupu na odlehlé samotě, mohou vám při hlídání pomoci i ochotní sousedé. Stačí, když jednou za týden chalupu pohledem zkontrolují, vyberou poštovní schránku, ti nejochotnější mohou občas odházet případný sníh, aby chalupa působila obývaně. Vy je za jejich ochotu pak nezapomeňte v létě pozvat třeba na letní grilování.

Nezapomínejte ani na obecní komunikaci – přihlaste se k odběru novinek a zpráv z obce, pod kterou vaše chata spadá, a předejte na obecním úřadu své telefonní číslo pro případ potřeby. A kde nepomohou sousedé a obec, tam se můžete spolehnout na techniku. Osvědčenou „zbraní“ jsou časové spínače světel, které můžete ovládat i na dálku, případně věrohodně působící makety kamer.

Zdroj: TZ Tokoz

Štítky: bezpečnost

Autor článku: Tomáš Pekař